Dieta Dąbrowskiej


„Ciało i ducha ratować żywieniem”

Ewa Dąbrowska jest lekarzem klinicznym zajmującym się leczeniem chorób wewnętrznych. Autorka książki uznaje głodówkę, jako metodę leczenia i próbuje wykazać, jak pozytywny wpływ ma ona na organizm człowieka i na leczenie trudnych przypadków chorobowych. Omawia szeroko różnorodne choroby, w których istnieją wskazania do leczenia głodem i ilustruje je opisami wyników podjętych kuracji. Szeroko podkreśla i udowadnia znaczenie lecznicze kilkudniowych głodówek wodnych czy sokowych, a także kilkutygodniowych diet warzywno – owocowych. Wskazuje przy tym, że lek chemiczny jest zawsze dla człowieka obcym ciałem, z którym wątroba musi sobie poradzić, natomiast głód – to stan fizjologiczny, a post jako metoda leczenia uzdrawia nie tylko ciało, ale i ducha. Pacjenci poddani takiej kuracji stają się bardziej życzliwi w stosunku do innych, zrywają z nałogiem tytoniowym, alkoholowym, poprawia się ich nastrój. Autorka uważa, że pokarm, przyjmowany przez człowieka, powinien być jak najmniej przetworzony i dostarczany w ograniczonej ilości, a najzdrowszym pokarmem są ziarna zbóż owoce i warzywa.

Autorka zwraca uwagę, iż w mechanizmie terapii głodówkowych i półgłodówkowych jest endogenne (wewnętrzne) żywienie, polegające na zużywaniu tkanek według hierarchii ważności – najpierw wydalana jest zbędna woda, zużywane zapasy, złogi tłuszczu, zwyrodniałych komórek i ogniska zapalne. Ze zużywaniem starych komórek następuje regeneracja młodych. Metodą tą można leczyć cukrzycę, otyłość, nadciśnienie, skazę moczanową, krew z kompleksów immunologicznych, miażdżycę zarostową kończyn, dnę i wiele innych chorób, o których mowa jest w cyklu wykładów zamieszczonych w książce. Autorka uważa, że chcąc przywrócić zdrowie należy najpierw zastosować kurację oczyszczającą, a następnie wprowadzić zdrowe żywienie oparte na zbożach i roślinach strączkowych, warzywach, owocach z dodatkiem mleka i twarogu. Czas kuracji zależy od zaawansowania choroby i współpracy pacjenta.

W książce zamieszczone są szczegółowe jadłospisy i zalecenia dla pacjentów poddających się kuracji przez posty, a także poprzez diety owocowo-warzywne, oraz przykładowe normalizacje pożądanej wagi i regulacje wielu zaburzeń metabolicznych, ponadto wypowiedzi samych pacjentów, którzy doświadczyli leczniczej potęgi postu.

Współczesna dietetyka największe znaczenie przypisuje wartości biologicznej pokarmu – oddziaływaniu na zdrowie. Autorka przedstawia propozycje zbilansowanych składników pożywienia, najbardziej optymalnych dla zachowania właściwego zdrowia człowieka, wskazuje na znaczenie bio-oleju wiesiołkowego. Uważa, że odżywianie wewnętrzne przeciwdziała chorobom cywilizacyjnym. Podkreśla również duże znaczenie diety warzywno – owocowej w profilaktyce chorób nowotworowych i sercowo naczyniowych, co wiąże się ze spadkiem wolnych rodników. Lekarka skupia też uwagę na siłach obronnych organizmu człowieka i sygnałach przez niego wysyłanych, a więc dolegliwościach, stanach chorobowych. Uważa, że najwłaściwszym kierunkiem żywienia jest żywienie naturalne, najmniej przetworzone, a ograniczenia w przyjmowaniu pokarmu przyczyniają się do ustępowania chorób. Zamieszcza w książce przepisy diety owocowo – warzywnej, sposoby wykonania potraw takich jak kiszenie buraków, kapusty, ogórków, sporządzanie bigosu i lecza jarskiego, zup jarzynowych, oraz przedstawia zasady zdrowego żywienia.

Oceń:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Ładowanie ... Ładowanie ...

Poleć:

fodboldtrøjer børn futbalove dresy na predaj billige sykkelklær på nett billigt cykeltøj
Fussball hallenschuhe detské kopačky voetbalschoenen sale fotbollsskor webshop Scarpe calcio scontate chaussure de football pas cher billige fotballsko på nett på
Qualitywatcheshq.com - Swiss Replica Rolex Watches

  • billige fodboldtrøjer
  • maillot de foot personnalisé
  • fussballtrikots günstig
  • tanie koszulki piłkarskie
  • billige fotballdrakter
  • Fotbalove Dresy
  • futbalove dresy na predaj
  • maglie calcio online
  • basketbalové dresy