Dieta Dąbrowskiej


„Ciało i ducha ratować żywieniem”

Ewa Dąbrowska jest lekarzem klinicznym zajmującym się leczeniem chorób wewnętrznych. Autorka książki uznaje głodówkę, jako metodę leczenia i próbuje wykazać, jak pozytywny wpływ ma ona na organizm człowieka i na leczenie trudnych przypadków chorobowych. Omawia szeroko różnorodne choroby, w których istnieją wskazania do leczenia głodem i ilustruje je opisami wyników podjętych kuracji. Szeroko podkreśla i udowadnia znaczenie lecznicze kilkudniowych głodówek wodnych czy sokowych, a także kilkutygodniowych diet warzywno – owocowych. Wskazuje przy tym, że lek chemiczny jest zawsze dla człowieka obcym ciałem, z którym wątroba musi sobie poradzić, natomiast głód – to stan fizjologiczny, a post jako metoda leczenia uzdrawia nie tylko ciało, ale i ducha. Pacjenci poddani takiej kuracji stają się bardziej życzliwi w stosunku do innych, zrywają z nałogiem tytoniowym, alkoholowym, poprawia się ich nastrój. Autorka uważa, że pokarm, przyjmowany przez człowieka, powinien być jak najmniej przetworzony i dostarczany w ograniczonej ilości, a najzdrowszym pokarmem są ziarna zbóż owoce i warzywa.

Autorka zwraca uwagę, iż w mechanizmie terapii głodówkowych i półgłodówkowych jest endogenne (wewnętrzne) żywienie, polegające na zużywaniu tkanek według hierarchii ważności – najpierw wydalana jest zbędna woda, zużywane zapasy, złogi tłuszczu, zwyrodniałych komórek i ogniska zapalne. Ze zużywaniem starych komórek następuje regeneracja młodych. Metodą tą można leczyć cukrzycę, otyłość, nadciśnienie, skazę moczanową, krew z kompleksów immunologicznych, miażdżycę zarostową kończyn, dnę i wiele innych chorób, o których mowa jest w cyklu wykładów zamieszczonych w książce. Autorka uważa, że chcąc przywrócić zdrowie należy najpierw zastosować kurację oczyszczającą, a następnie wprowadzić zdrowe żywienie oparte na zbożach i roślinach strączkowych, warzywach, owocach z dodatkiem mleka i twarogu. Czas kuracji zależy od zaawansowania choroby i współpracy pacjenta.

W książce zamieszczone są szczegółowe jadłospisy i zalecenia dla pacjentów poddających się kuracji przez posty, a także poprzez diety owocowo-warzywne, oraz przykładowe normalizacje pożądanej wagi i regulacje wielu zaburzeń metabolicznych, ponadto wypowiedzi samych pacjentów, którzy doświadczyli leczniczej potęgi postu.

Współczesna dietetyka największe znaczenie przypisuje wartości biologicznej pokarmu – oddziaływaniu na zdrowie. Autorka przedstawia propozycje zbilansowanych składników pożywienia, najbardziej optymalnych dla zachowania właściwego zdrowia człowieka, wskazuje na znaczenie bio-oleju wiesiołkowego. Uważa, że odżywianie wewnętrzne przeciwdziała chorobom cywilizacyjnym. Podkreśla również duże znaczenie diety warzywno – owocowej w profilaktyce chorób nowotworowych i sercowo naczyniowych, co wiąże się ze spadkiem wolnych rodników. Lekarka skupia też uwagę na siłach obronnych organizmu człowieka i sygnałach przez niego wysyłanych, a więc dolegliwościach, stanach chorobowych. Uważa, że najwłaściwszym kierunkiem żywienia jest żywienie naturalne, najmniej przetworzone, a ograniczenia w przyjmowaniu pokarmu przyczyniają się do ustępowania chorób. Zamieszcza w książce przepisy diety owocowo – warzywnej, sposoby wykonania potraw takich jak kiszenie buraków, kapusty, ogórków, sporządzanie bigosu i lecza jarskiego, zup jarzynowych, oraz przedstawia zasady zdrowego żywienia.

Oceń:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Ładowanie ... Ładowanie ...

Poleć:

なぜ日本の女性はルイヴィトンのバッグをそんなに崇拝していますか? ヨーロッパのブランド名の中で、ルイヴィトンiphoneケースのブランド価格は最高ですので、あなたがブランドのパッケージを購入したい場合、多くの人々の最初の選択は、ルイヴィトンのバッグを選択します。 第二の理由は、群れの心理が働いていることです。あなたの友人や同僚がブランド携帯ケースのバッグを買うときに、あなたが持っていなければ、あなたは誰とも、そしてみんなと両立できないように見えます また、このパッケージを購入するお金がないと感じます。 日本社会におけるルイ・ヴィトンの盛り上がりは、約5年間続きました。 なぜなら、物事が誰のためにも洪水になると、それは無益になるからです。 だから日本の通りが21世紀に入ると、ルイ・ヴィトンバッグが突然姿を消した。 あなたがまだルイヴィトンのバッグで買い物をしているなら、あなたは田舎者または外国人として扱われる可能性が高いです。 ルイ・ヴィトンは日本にいるので、それはヌーボーの富がある。