Istota wolnych rodników


Wolne rodniki są niezwykle dla nas szkodliwe. Często nie zdajemy sobie z tego sprawy, ale wystarczy poznać, czym one tak naprawdę są. Określamy je jako cząsteczki atomowe, które nie zawierają jednego elektronu. Dlatego też atakują komórki, którym go odbierają. Prowadzi to do wielu chorób, z którymi spotykamy się często w naszych czasach, czyli zmian nowotworowych, skórnych, problemów z sercem, a nierzadko również wynikiem tego są choroby degeneracyjne.

Wolne rodniki powstają na skutek różnych procesów metabolicznych, przewlekłych chorób, a także palenia papierosów. Są także dostarczane w różnych pokarmach. Ich źródłem są zwłaszcza smażone produkty. Warto więc wiedzieć, iż duża ich ilość towarzyszy różnym infekcjom, a te z kolei natomiast często pojawiają się równorzędnie z nowotworem. Dlatego tak ważne jest zmniejszenie spożycie białka i ogólnej ilości kalorii.

To właśnie dieta dr Ewy Dąbrowskiej niesie ze sobą kilka cennych rzeczy. Mianowicie jest to mniejsze spożycie tłuszczów i białek oraz dostarczanie różnych mikroelementów i składników, które zapobiegają powstawaniu wolnych rodników.

Oceń:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Ładowanie ... Ładowanie ...

Poleć:

Cosplay Costumes for Sale - FineCosplay