Przepisy diety


PRZEPISY DIETY WARZYWNO-OWOCOWEJ

Podajemy przykładowe przepisy 2-tygodniowej diety codziennej, warzywno-owocowej, oraz zdrowego żywienia (poniższe informacje pochodzą z książki Dr. Dąbrowskiej).

Istotą leczenia chorób cywilizacyjnych żywieniem jest w pierwszym etapie kuracja „oczyszczająca”, polegająca na czasowym powstrzymaniu się od spożywania pokarmów bogato białkowych, bogato tłuszczowych oraz bogato węglowodanowych. W drugim etapie stosuje się zdrowe żywienie. Dieta warzywno-owocowa spełnia kryteria kuracji „oczyszczającej” (post), a ponadto ma tę zaletę, że dostarcza wielu bezcennych biokatalizatorów i błonnika.

W czasie kuracji zaleca się spożywać następujące warzywa i owoce:

  • korzeniowe: marchew, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew, rzepa;
  • liściaste: sałata, seler naciowy, zielona pietruszka, jarmuż, rzeżucha, koper, zioła;
  • cebulowe: cebula, por, czosnek;
  • psiankowate: papryka, pomidor;
  • kapustne: kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kalafior, kalarepka;
  • dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórki;
  • owoce: jabłka, cytryny, grapefruity;

W tym czasie nie należy spożywać roślin strączkowych (bogate w białko i tłuszcze), ziemniaków (bogate w skrobię), ziarna zbóż (bogate w skrobię i białko), innych ziaren i orzechów (bogate w tłuszcze i białko), słodkich owoców, jak banany, gruszki, śliwki itp. (bogate w cukry), ani olejów (tłuszcz). Spożywanie tego rodzaju wysoko odżywczych roślin jest równoznaczne z zapoczątkowaniem odżywiania „zewnętrznego” i zahamowaniem odżywiania „wewnętrznego”.

Warzywa i owoce można spożywać w postaci:

  • soku z warzyw i owoców,
  • surówek warzywnych, surowych zup warzywnych,
  • warzyw gotowanych, duszonych, zup,
  • warzyw fermentowanych (kiszonych),
  • wywarów z ziół, warzyw, owoców suszonych lub surowych,
  • owoców.

Ilość spożywanych warzyw i owoców jest dowolna. W przypadku braku apetytu można pić tylko soki, ale wówczas bardzo ważnym problemem są codzienne wypróżnienia. Dłuższe kuracje sokowe należy prowadzić pod kontrolą lekarza. Kuracje warzywno-owocowe można prowadzić samemu, gdy nie przyjmujemy żadnych leków.

W przypadku stosowania leków chemicznych, należy być pod kontrolą lekarza. Tylko lekarz może w miarę poprawy klinicznej stopniowo redukować i odstawiać dotychczas stosowane leki. W przypadku nie odstawienia leków, istnieje niebezpieczeństwo pojawienia się działań ubocznych polekowych. Niektóre leki hamują samoleczące zdolności organizmu (np. hormony, betablokery, tiazydy, leki przeciwzapalne i in.). Pacjenci chorzy na cukrzycę i przyjmujący insulinę, powinni być leczeni szpitalnie ze względu na konieczność całodobowej kontroli cukru, w trakcie redukcji dawek insuliny. Kurację można prowadzić przez okres 6 tygodni lub krócej np. 2 tygodnie i następnie stosować „zdrowe żywienie”. Szczególnie korzystne efekty lecznicze można uzyskać dzięki systematycznym powrotom do diety warzywno-owocowej np. 1 lub 2 tygodnie w miesiącu.

Dzięki dużej zawartości błonnika w diecie, który oczyszcza jelita, nie zaleca się stosowania lewatyw. W razie zaparć można pić, zwłaszcza rano, wywar z warzyw z siemieniem lnianym i łyżką otrębów, wody mineralne np. Zuber, Kryniczanka, wodę Jana, a także wodę z kiszonych buraków, ogórków albo stosować zioła przeczyszczające (senes, raphacholin, rzewień itp.). W przypadku uregulowania wypróżnień nie odczuwa się głodu ani słabości. Szczególnie godnym polecenia jest stosowanie codziennej gimnastyki i spacerów na świeżym powietrzu.

Uwaga! Pacjenci z chorobami przewodu pokarmowego, np. z chorobą wrzodową żołądka, źle tolerują surówki i dlatego zaleca się im przeprowadzenie wstępnej, oczyszczającej kuracji sokowej. Polega ona na piciu soków z marchwi w ilości od 2 do 3 szklanek dziennie przez 3 kolejne dni. Można także pić herbatę ziołową, wodę mineralną nie gazowaną, a także wywar z warzyw (wieczorem zalać 1 łyżeczkę siemienia lnianego i 1 łyżeczkę otrębów pszennych, 1 szklanką gorącego wywaru z warzyw i pić rano na pusty żołądek). U osób z chorobą wrzodową żołądka czy nieżytem jelit, może po kilku dniach diety sokowej lub surówkowej wystąpić biegunka. Wówczas należy spożywać wyłącznie gotowaną marchew i marchwiankę (zmiksowana marchew z dodatkiem wody, w której się gotowała, ze szczyptą soli), a następnie stopniowo wprowadzać dietę warzywno-owocową.

Po skończonej kuracji warzywno-owocowej należy stopniowo wprowadzać dietę zdrowego żywienia. Po wszelkich kuracjach „oczyszczających” pojawia się zwykle subtelniejszy smak i lepsze trawienie, zaś pokarmy ciężkostrawne takie, jak smażone mięso, wędzone ryby, tłuste ciastka itp. mogą wywołać objawy niestrawności, czego nie obserwuje się zwykle podczas „tradycyjnego” żywienia. Konsekwencją powrotu do żywienia niezgodnego z Naturą, może być nawrót chorób cywilizacyjnych.

Oceń:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(4 głosów, średnia: 4,00 z 5)
Ładowanie ... Ładowanie ...

Poleć:

Dyskusja: dla "Przepisy diety"
  1. / Odpowiedz

    Witam polecam wczasy odchudzająco oczyszczające wg tej diety: Agro-zdrowie Ateny – tam zaczęłam w domu kontynuowałam i schudłam 35kg w 3 miesiące
    powodzenia

    • / Odpowiedz

      czy przez 3 miesiące byłaś na diecie warzywno owocowej, czy po 6 tyg przeszłaś na zdrowe odżywianie? Ja potrzebuje schudnąć jeszcze 10 kg, ale już zakończyłam kuracje 6 tyg. Nie wiem czy na zdrowym żywieniu też się chudnie czy tylko na poście. Pozdrawiam

  2. / Odpowiedz

    Polecam dietę strukturalną. Doktor Bardadyn opracował ją dla tych, którzy chcą się odchudzić i dla osób dbających o zdrowe odżywianie. Polecam wczasy odchudzające, a po powrocie gotowe jadłospisy 2- tygodniowe – więcej na stronie www

  3. / Odpowiedz

    kto ma problemy z niedoczynnością tarczycy powinien unikać diety Dąbrowskiej.Jestem żywym przykładem po 3 tyg. pobycie w Mielnie ( koniec maja 2012 ) do dnia dzisiejszego nie mogę wyregulować TSH ( poziom 20.00 )a minęło już 6 miesięcy.
    Bardzo proszę nie stosować tej diety.

  4. / Odpowiedz

    Ogólnie dieta to mądre odżywianie a nie głupia dieta :P polecam profesjonalne porady dietetyka.