Choć jesteś szczupła, już teraz zwróć uwagę na to, co jesz. Nie utrwalaj złych nawyków. Naszą dietę możesz powtarzać raz w miesiącu.
- Jedz 4-5 posiłków dziennie w niedużych porcjach. Najlepiej o stałych porach. Spożywaj je powoli, siedząc, dokładnie przeżuwaj. Skup się na jedzeniu, nie czytaj gazety.
- Jeśli masz ochotę na hamburgera, zjedz go raz na jakiś czas, ale zrezygnuj z frytek.
- Nie daj się zwariować – żadnych restrykcyjnych diet! Nie każdy ma genetycznie zapisaną idealną figurę. W Twoim wieku aktywność fizyczna da znacznie lepsze rezultaty niż głodówka. Ćwiczenia i właściwa dieta uformują doskonałą sylwetkę.
Około 25. roku życia nasze kości są najsilniejsze i najzdrowsze. Dlatego w tym wieku mamy najlepszą sylwetkę. Już teraz warto o nie zadbać, by zmniejszyć ryzyko osteoporozy. Dlatego powinniśmy dostarczać organizmowi odpowiednich ilości witaminy D, wapnia, magnezu i białka. Regularne posiłki, zwłaszcza pierwsze i drugie śniadanie, zapewniają optymalny poziom glukozy we krwi, ułatwiając koncentrację w pracy. Pomagają w tym także żelazo, mangan i witaminy A oraz E.
Panie w tym wieku są szczególnie narażone na anemię, głównie w związku z obfitymi miesiączkami i złą dietą. Żeby do tego nie dopuścić, musimy pamiętać o spożywaniu odpowiedniej ilości żelaza, białka pochodzącego z białego mięsa, witaminie B12 oraz kwasu foliowego. Dla zdrowia i ładnej cery zrezygnujmy z batoników, chipsów, hot-dogów.
W Twoim jadłospisie nie może zabraknąć:
- białka: jedz chude mięso, mleko i jego przetwory – wybierając produkty niskotłuszczowe;
- węglowodanów: znajdziesz je w makaronie, ryżu, ziemniakach;
- tłuszczów: masło, oliwa – w niedużych ilościach;
- owoców i warzyw: bez żadnych ograniczeń.
5-dniowy plan diety
Dzień 1
Śniadanie:
- pół kubeczka serka wiejskiego (100 g) ze szczypiorkiem,
- kromka ciemnego pieczywa
Drugie śniadanie:
- kubeczek jogurtu i kiwi
Obiad:
- zupa jarzynowa z ziemniakami,
- pikantne udko kurczaka z ryżem i sałatką z pomidorów
Podwieczorek:
- 2 świeże marchewki
Kolacja:
- 2 plasterki szynki drobiowej,
- kromka pieczywa z masłem,
- sałatka z mieszanych warzyw
Dzień 2
Śniadanie:
- 1 jajko na miękko,
- pomidor ze szczypiorkiem,
- kromka razowego chleba posmarowanego masłem
Drugie śniadanie:
- jogurt owocowy
Obiad:
- łosoś w porach,
- 1 ugotowany ziemniak,
- truskawki w galaretce (świeże lub mrożone)
Podwieczorek:
- duże jabłko lub mandarynka
Kolacja:
- 2 plasterki chudej pieczeni,
- bigos z sezonowych warzyw,
- kromka pieczywa.
Dzień 3
- 10 dag twarożku z rzodkiewkami, szczypiorkiem i jogurtem,
- kromka pieczywa z masłem
Drugie śniadanie:
- 1 banan
Obiad:
- zupa krem z pieczarek,
- omlet z fasolką szparagową,
- 1 szklanka soku owocowego.
Podwieczorek:
- 1 ogórek lub pomidor.
Kolacja:
- sałatka jarzynowa z 2 łyżkami majonezu light,
- 1 kromka pieczywa.
Dzień 4
Śniadanie:
- 10 dag sera feta (najlepiej niskotłuszczowego, w żółtym kartoniku),
- kromka chleba z żytniej mąki cienko posmarowana masłem.
Drugie śniadanie:
- pomarańcza lub mandarynka albo pół grejpfruta.
Obiad:
- schab pieczony z morelami i ryżem,
- zielona sałata z sokiem z cytryny
Podwieczorek:
- budyń na odtłuszczonym mleku 0,5%.
Kolacja:
- sałatka z różnych owoców sezonowych bez żadnych dodatków,
- szklanka mleka 0,5% tłuszczu.
Dzień 5
Śniadanie:
- sałatka z 1/2 jajka na twardo, 2 łyżek twarożku, rzodkiewek, szczypiorku i 3 łyżek jogurtu,
- kromka razowego chleba.
Drugie śniadanie:
- ogórek.
Obiad:
- filiżanka bulionu z makaronem,
- zapiekanka warzywna z mięsem,
- 1 szklanka soku.
Podwieczorek:
- 2 krakersy z dżemem.
Kolacja:
- pomidory w cieście naleśnikowym,
- zielona sałata.