Jajecznica z krewetkami

- Kilka sztuk krewetek
- 3 jajka
- 1 łyżka otrąb owsianych
- kilka listków pietruszki
Krewetki pieczemy w piekarniku można doprawić czosnkiem, wyjmujemy gdy się zarumienią. Ok. 3 minut przed wyjęciem krewetek z piekarnika, przygotuj jajecznicę. Wbij do rondelka jajka, dodaj łyżkę otrąb owsianych, przypraw solą oraz pieprzem i podgrzej na wolnym ogniu mieszając delikatnie drewnianą łopatką. Kiedy jajecznica nabierze właściwej konsystencji, dodaj do niej kilka listków pietruszki. Jajecznicę wyłóż na talerz i udekoruj krewetkami.
Biały barszcz

- Kostka rosołowa bez tłuszczu
- sól, pieprz, majeranek, czosnek
- chrzan
- 1 jajko
- 3 kawałki chudego białego sera
- chleb z otrąb
Przygotuj wywar używając kostkę rosołową bez tłuszczu. Przyprawiamy go solą, pieprzem, majerankiem i pokrojonym na małe kawałki czosnkiem. Gotujemy ok. 15 min. Na koniec dodajemy starty drobno chrzan. Na talerzu kładziemy ugotowane i pokrojone jajko, kilka kawałków chudego, białego sera oraz chleba z otrąb i zalewamy wszystko barszczem.
Lody

- 1 szklanka chudego mleka
- wanilia w proszku, cynamon
- 2 łyżeczki słodziku
- 3 łyżki otrąb
- 1 serek homogenizowany bez tłuszczu
Do małego garnka wlewamy szklankę mleka dodajemy szczyptę wanilii i cynamonu – zagotować. Po zagotowaniu dodajemy słodzik i otręby i podgrzewamy jeszcze raz na niewielkim ogniu. Zdejmujemy masę z ognia i dodajemy serek homogenizowany. Po wystygnięciu masę wkładamy do zamrażalki na 5 godzin mieszając co pół godz.