Wielkanocne dania w fazie I


Jajecznica z krewetkami
Jajecznica z krewetkami
  • Kilka sztuk krewetek
  • 3 jajka
  • 1 łyżka otrąb owsianych
  • kilka listków pietruszki

Krewetki pieczemy w piekarniku można doprawić czosnkiem, wyjmujemy gdy się zarumienią. Ok. 3 minut przed wyjęciem krewetek z piekarnika, przygotuj jajecznicę. Wbij do rondelka jajka, dodaj łyżkę otrąb owsianych, przypraw solą oraz pieprzem i podgrzej na wolnym ogniu mieszając delikatnie drewnianą łopatką. Kiedy jajecznica nabierze właściwej konsystencji, dodaj do niej kilka listków pietruszki. Jajecznicę wyłóż na talerz i udekoruj krewetkami.

Biały barszcz
Biały barszcz
  • Kostka rosołowa bez tłuszczu
  • sól, pieprz, majeranek, czosnek
  • chrzan
  • 1 jajko
  • 3 kawałki chudego białego sera
  • chleb z otrąb

Przygotuj wywar używając kostkę rosołową bez tłuszczu. Przyprawiamy go solą, pieprzem, majerankiem i pokrojonym na małe kawałki czosnkiem. Gotujemy ok. 15 min. Na koniec dodajemy starty drobno chrzan. Na talerzu kładziemy ugotowane i pokrojone jajko, kilka kawałków chudego, białego sera oraz chleba z otrąb i zalewamy wszystko barszczem.

Lody

  • 1 szklanka chudego mleka
  • wanilia w proszku, cynamon
  • 2 łyżeczki słodziku
  • 3 łyżki otrąb
  • 1 serek homogenizowany bez tłuszczu

Do małego garnka wlewamy szklankę mleka dodajemy szczyptę wanilii i cynamonu – zagotować. Po zagotowaniu dodajemy słodzik i otręby i podgrzewamy jeszcze raz na niewielkim ogniu. Zdejmujemy masę z ognia i dodajemy serek homogenizowany. Po wystygnięciu masę wkładamy do zamrażalki na 5 godzin mieszając co pół godz.

Oceń:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(0 głosów, średnia: 0,00 z 5)
Ładowanie ... Ładowanie ...

Poleć:

Tシャツ コピー