Okres karmienia i zapotrzebowanie na witaminy


witaminyKażda mama tuż po urodzeniu dziecka powinna karmić je swoim mlekiem ponieważ skład mleka matki jest idealnie dopasowany do potrzeb niemowlęcia. Zawiera on dużo naturalnych białek odpornościowych takich jak: lizozym, immunoglobulin, laktoferryn. Białka te w dużej ilości występują w siarze (czyli mleku pierwszym po porodzie). Dzięki siarze dziecko zyskuje dużą odporność po przyjściu na świat. Mleko matki ma też ogromne znaczenie w zapobieganiu wielu chorób bakteryjnych, wirusowych, przeciwdziała również rozwojowi alergii.

Okres karmienia to wielkie zapotrzebowanie na składniki odżywcze takie jak witaminy i składniki mineralne. W skład odżywiania mamy i zalecaną normę dzienną wchodzą takie witaminy jak:

  • witamina C – 100 (mg/dobę)świeże warzywa i owoce (papryka, pomidory, brokuły, jarmuż, czarne porzeczki, owoce dzikiej róży)
  • witamina B1 – 2,2 (mg/dobę) – orzechy, pieczywo razowe, drożdże, produkty zbożowe, kasze i brązowy (nie polerowany) ryż
  • witamina B2 – 2,6 (mg/dobę) – warzywa, drożdże, rośliny strączkowe (soja) oraz produkty zbożowe
  • witamina PP – 23 (mg/dobę) – ziemniaki
  • witamina B6 – 2,9 (mg/dobę) – rośliny strączkowe, produkty zbożowe, ziemniaki
  • folacyna (kwas foliowy) – 530 (mg/dobę) – liście zielonych warzyw (np. szpinaku, jarmużu, sałaty, nać pietruszki), a także drożdże i produkty zbożowe
  • wapń – 1200 (mg/dobę) – zielone liście roślin (np. nać pietruszki, jarmuż), rośliny strączkowe, daktyle, figi, orzechy, melasa, zsiadłe sojowe mleko, mleko sojowe wzbogacone, tofu
  • fosfor – 900 (mg/dobę) – pieczywo razowe, nasiona strączkowe, gruboziarniste kasze
  • magnez – 380 (mg/dobę) – pieczywo razowe, grube kasze, ziemniaki, rośliny strączkowe, szpinak
  • żelazo – 20 (mg/dobę) – rośliny strączkowe (głównie soja oraz jej przetwory za wyjątkiem oleju), chleb razowy, suszone owoce, melasa, niektóre warzywa liściaste, orzechy
  • cynk – 21 (mg/dobę) – warzywa, owoce, pieczywo razowe, nasiona strączkowe, orzechy, kasze, nasiona (dyni, słonecznika), drożdże
  • jod – 200 (g/dobę) – woda pitna i sól kuchenna

Oceń:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(0 głosów, średnia: 0,00 z 5)
Ładowanie ... Ładowanie ...

Poleć:

なぜ日本の女性はルイヴィトンのバッグをそんなに崇拝していますか? ヨーロッパのブランド名の中で、ルイヴィトンiphoneケースのブランド価格は最高ですので、あなたがブランドのパッケージを購入したい場合、多くの人々の最初の選択は、ルイヴィトンのバッグを選択します。 第二の理由は、群れの心理が働いていることです。あなたの友人や同僚がブランド携帯ケースのバッグを買うときに、あなたが持っていなければ、あなたは誰とも、そしてみんなと両立できないように見えます また、このパッケージを購入するお金がないと感じます。 日本社会におけるルイ・ヴィトンの盛り上がりは、約5年間続きました。 なぜなら、物事が誰のためにも洪水になると、それは無益になるからです。 だから日本の通りが21世紀に入ると、ルイ・ヴィトンバッグが突然姿を消した。 あなたがまだルイヴィトンのバッグで買い物をしているなら、あなたは田舎者または外国人として扱われる可能性が高いです。 ルイ・ヴィトンは日本にいるので、それはヌーボーの富がある。