Dieta przyszłej mamy a produkty niewskazane


W czasie ciąży należy zdrowo się odżywiać, dużo wypoczywać i unikać stresów. W tym okresie należy szczególnie dbać o zdrowie swoje i dziecka. Dieta przyszłej mamy powinna być urozmaicona i skupiona na warzywach i owocach. Są jednak produkty które należy wyeliminować z jadłospisu.

Sól – w ogóle nie jest zdrowa, a w czasie ciąży powinno się solić jeszcze mniej niż zwykle. Sól kuchenna to chlorek sodu, a sód powoduje nadmierne zatrzymywanie wody w organizmie. Stąd znaczne obrzęki, wzrost ciśnienia krwi i złe samopoczucie. Wolno spożywać co najwyżej 3g soli na dobę. Nie znaczy to, że tyle soli może ubyć co dnia w twojej solniczce. Niektóre potrawy nie są bardzo słone, a zawierają znaczne ilości sodu. Na przykład plasterek żółtego sera to 1/3 dziennej dopuszczalnej dawki sodu (0,3 g), stugramowa porcja słodkiej galaretki – 0,27g, taka sama porcja pieczonej szynki – aż 0,77 g, a 20 sztuk chipsów – 0,4g sodu.

Należy zrezygnować z kiełbas i parówek, ograniczyć gotowe wędliny na rzecz np. pieczonej w domu szynki czy cielęciny. Nie przyprawiać dań sosem sojowym – zawiera ogromne ilości sodu.

Produkty spożywcze niewskazane w okresie ciąży:
  • Napoje zawierające kofeinę – kofeina obecna w różnego rodzaju napojach (np. cola, kawa, herbata) przedostaje się przez łożysko do rozwijającego się dziecka, ale niestety nie może być przez niego metabolizowana, ponieważ jego organizm nie jest jeszcze w pełni rozwinięty. Z tego właśnie powodu kofeina może niekorzystnie wpływać na rozwój komórek i zmniejszać przepływ krwi przez łożysko, co negatywnie wpływa na rozwój malucha. Picie napojów z kofeiną zwiększa również ryzyko poronienia. Poza tym kofeina jest moczopędna, odwapnia i odwadnia organizm, utrudnia też przyswajanie żelaza.
  • Alkohol – W ciąży najlepiej nie pic alkoholu w nawet najmniejszych ilościach. Wypity przez przyszłą mamę alkohol przenika do krwiobiegu dziecka! Picie alkoholu w ciąży:
    – zwiększa ryzyko poronienia
    – wiąże się z niską masą urodzeniową dziecka
    – zwiększa ryzyko śmiertelności dziecka
    – przyczynia się do wystąpienia u dziecka upośledzenia psychicznego
  • Słodkie napoje gazowane i sztucznie barwione – dostarczają pustych kalorii i niekorzystnie wpływają na poziom elektrolitów.
  • Niepasteryzowane mleko i wyprodukowane z niego sery miękkie typu camembert i
    półmiękkie sery pleśniowe – spożywanie tych produktów może powodować nadkwaśność i wzdęcia. Niepasteryzowane mleko może byc zakażone salmonellą.
  • Surowe jajka – mogą być zakażone salmonellą.
  • Surowe i półsurowe mięsa, ryby i owoce morza, pasztety – produkty te mogą być skażone groźnymi bakteriami lub pasożytami. Mogą być źródłem zakażenia toksoplazmozą oraz listerią.
  • Wątróbki– zawierają bardzo duże ilości witaminy A, która w nadmiarze może być szkodliwa dla dziecka.
  • Dania z konserw lub torebek – zawierają sztuczne dodatki, konserwanty, substancje stabilizujące, które niekorzystnie wpływają na pracę nerek.
  • Chipsy, frytki, dania fast-food – kaloryczne bomby zawierające dużą ilość szkodliwych tłuszczy.
  • Potrawy nieświeże, niedogotowane, pół surowe – zatrucie pokarmowe wywołane przez bakterie może być bardzo niebezpieczne dla przyszłej mamy i dla dziecka. W bardzo ostrych przypadkach może doprowadzić do poronienia lub przedwczesnego porodu

Oceń:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(2 głosów, średnia: 4,50 z 5)
Ładowanie ... Ładowanie ...

Poleć:

Dyskusja: 1 odpowiedź dla "Dieta przyszłej mamy a produkty niewskazane"
  1. / Odpowiedz

    Great thinikng! That really breaks the mold!

Tシャツ コピー