Dieta przyszłej mamy a produkty niewskazane


W czasie ciąży należy zdrowo się odżywiać, dużo wypoczywać i unikać stresów. W tym okresie należy szczególnie dbać o zdrowie swoje i dziecka. Dieta przyszłej mamy powinna być urozmaicona i skupiona na warzywach i owocach. Są jednak produkty które należy wyeliminować z jadłospisu.

Sól – w ogóle nie jest zdrowa, a w czasie ciąży powinno się solić jeszcze mniej niż zwykle. Sól kuchenna to chlorek sodu, a sód powoduje nadmierne zatrzymywanie wody w organizmie. Stąd znaczne obrzęki, wzrost ciśnienia krwi i złe samopoczucie. Wolno spożywać co najwyżej 3g soli na dobę. Nie znaczy to, że tyle soli może ubyć co dnia w twojej solniczce. Niektóre potrawy nie są bardzo słone, a zawierają znaczne ilości sodu. Na przykład plasterek żółtego sera to 1/3 dziennej dopuszczalnej dawki sodu (0,3 g), stugramowa porcja słodkiej galaretki – 0,27g, taka sama porcja pieczonej szynki – aż 0,77 g, a 20 sztuk chipsów – 0,4g sodu.

Należy zrezygnować z kiełbas i parówek, ograniczyć gotowe wędliny na rzecz np. pieczonej w domu szynki czy cielęciny. Nie przyprawiać dań sosem sojowym – zawiera ogromne ilości sodu.

Produkty spożywcze niewskazane w okresie ciąży:
  • Napoje zawierające kofeinę – kofeina obecna w różnego rodzaju napojach (np. cola, kawa, herbata) przedostaje się przez łożysko do rozwijającego się dziecka, ale niestety nie może być przez niego metabolizowana, ponieważ jego organizm nie jest jeszcze w pełni rozwinięty. Z tego właśnie powodu kofeina może niekorzystnie wpływać na rozwój komórek i zmniejszać przepływ krwi przez łożysko, co negatywnie wpływa na rozwój malucha. Picie napojów z kofeiną zwiększa również ryzyko poronienia. Poza tym kofeina jest moczopędna, odwapnia i odwadnia organizm, utrudnia też przyswajanie żelaza.
  • Alkohol – W ciąży najlepiej nie pic alkoholu w nawet najmniejszych ilościach. Wypity przez przyszłą mamę alkohol przenika do krwiobiegu dziecka! Picie alkoholu w ciąży:
    – zwiększa ryzyko poronienia
    – wiąże się z niską masą urodzeniową dziecka
    – zwiększa ryzyko śmiertelności dziecka
    – przyczynia się do wystąpienia u dziecka upośledzenia psychicznego
  • Słodkie napoje gazowane i sztucznie barwione – dostarczają pustych kalorii i niekorzystnie wpływają na poziom elektrolitów.
  • Niepasteryzowane mleko i wyprodukowane z niego sery miękkie typu camembert i
    półmiękkie sery pleśniowe – spożywanie tych produktów może powodować nadkwaśność i wzdęcia. Niepasteryzowane mleko może byc zakażone salmonellą.
  • Surowe jajka – mogą być zakażone salmonellą.
  • Surowe i półsurowe mięsa, ryby i owoce morza, pasztety – produkty te mogą być skażone groźnymi bakteriami lub pasożytami. Mogą być źródłem zakażenia toksoplazmozą oraz listerią.
  • Wątróbki– zawierają bardzo duże ilości witaminy A, która w nadmiarze może być szkodliwa dla dziecka.
  • Dania z konserw lub torebek – zawierają sztuczne dodatki, konserwanty, substancje stabilizujące, które niekorzystnie wpływają na pracę nerek.
  • Chipsy, frytki, dania fast-food – kaloryczne bomby zawierające dużą ilość szkodliwych tłuszczy.
  • Potrawy nieświeże, niedogotowane, pół surowe – zatrucie pokarmowe wywołane przez bakterie może być bardzo niebezpieczne dla przyszłej mamy i dla dziecka. W bardzo ostrych przypadkach może doprowadzić do poronienia lub przedwczesnego porodu

Oceń:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(2 głosów, średnia: 4,50 z 5)
Ładowanie ... Ładowanie ...

Poleć:

Dyskusja: 1 odpowiedź dla "Dieta przyszłej mamy a produkty niewskazane"
  1. / Odpowiedz

    Great thinikng! That really breaks the mold!

fodboldtrøjer børn futbalove dresy na predaj billige sykkelklær på nett billigt cykeltøj
Fussball hallenschuhe detské kopačky voetbalschoenen sale fotbollsskor webshop Scarpe calcio scontate chaussure de football pas cher billige fotballsko på nett på Fotbalove Dresy futbalove dresy na predaj billige fotballdrakter maglie calcio online maillot de foot personnalisé billige fodboldtrøjer replica uhren kaufen fussball trikots kaufen koszulki nba sklep køb billige nba trøjer