W czasie ciąży należy zdrowo się odżywiać, dużo wypoczywać i unikać stresów. W tym okresie należy szczególnie dbać o zdrowie swoje i dziecka. Dieta przyszłej mamy powinna być urozmaicona i skupiona na warzywach i owocach. Są jednak produkty które należy wyeliminować z jadłospisu.
Sól – w ogóle nie jest zdrowa, a w czasie ciąży powinno się solić jeszcze mniej niż zwykle. Sól kuchenna to chlorek sodu, a sód powoduje nadmierne zatrzymywanie wody w organizmie. Stąd znaczne obrzęki, wzrost ciśnienia krwi i złe samopoczucie. Wolno spożywać co najwyżej 3g soli na dobę. Nie znaczy to, że tyle soli może ubyć co dnia w twojej solniczce. Niektóre potrawy nie są bardzo słone, a zawierają znaczne ilości sodu. Na przykład plasterek żółtego sera to 1/3 dziennej dopuszczalnej dawki sodu (0,3 g), stugramowa porcja słodkiej galaretki – 0,27g, taka sama porcja pieczonej szynki – aż 0,77 g, a 20 sztuk chipsów – 0,4g sodu.
Należy zrezygnować z kiełbas i parówek, ograniczyć gotowe wędliny na rzecz np. pieczonej w domu szynki czy cielęciny. Nie przyprawiać dań sosem sojowym – zawiera ogromne ilości sodu.
Produkty spożywcze niewskazane w okresie ciąży:
- Napoje zawierające kofeinę – kofeina obecna w różnego rodzaju napojach (np. cola, kawa, herbata) przedostaje się przez łożysko do rozwijającego się dziecka, ale niestety nie może być przez niego metabolizowana, ponieważ jego organizm nie jest jeszcze w pełni rozwinięty. Z tego właśnie powodu kofeina może niekorzystnie wpływać na rozwój komórek i zmniejszać przepływ krwi przez łożysko, co negatywnie wpływa na rozwój malucha. Picie napojów z kofeiną zwiększa również ryzyko poronienia. Poza tym kofeina jest moczopędna, odwapnia i odwadnia organizm, utrudnia też przyswajanie żelaza.
- Alkohol – W ciąży najlepiej nie pic alkoholu w nawet najmniejszych ilościach. Wypity przez przyszłą mamę alkohol przenika do krwiobiegu dziecka! Picie alkoholu w ciąży:
– zwiększa ryzyko poronienia
– wiąże się z niską masą urodzeniową dziecka
– zwiększa ryzyko śmiertelności dziecka
– przyczynia się do wystąpienia u dziecka upośledzenia psychicznego - Słodkie napoje gazowane i sztucznie barwione – dostarczają pustych kalorii i niekorzystnie wpływają na poziom elektrolitów.
- Niepasteryzowane mleko i wyprodukowane z niego sery miękkie typu camembert i
półmiękkie sery pleśniowe – spożywanie tych produktów może powodować nadkwaśność i wzdęcia. Niepasteryzowane mleko może byc zakażone salmonellą. - Surowe jajka – mogą być zakażone salmonellą.
- Surowe i półsurowe mięsa, ryby i owoce morza, pasztety – produkty te mogą być skażone groźnymi bakteriami lub pasożytami. Mogą być źródłem zakażenia toksoplazmozą oraz listerią.
- Wątróbki– zawierają bardzo duże ilości witaminy A, która w nadmiarze może być szkodliwa dla dziecka.
- Dania z konserw lub torebek – zawierają sztuczne dodatki, konserwanty, substancje stabilizujące, które niekorzystnie wpływają na pracę nerek.
- Chipsy, frytki, dania fast-food – kaloryczne bomby zawierające dużą ilość szkodliwych tłuszczy.
- Potrawy nieświeże, niedogotowane, pół surowe – zatrucie pokarmowe wywołane przez bakterie może być bardzo niebezpieczne dla przyszłej mamy i dla dziecka. W bardzo ostrych przypadkach może doprowadzić do poronienia lub przedwczesnego porodu
Great thinikng! That really breaks the mold!