Kurczak z fasolką i ryżem

- 50 g filetu z piersi kurczaka
- 35 g suchego ryżu brązowego
- 2 garści fasolki szparagowej
- łyżeczka nasion słonecznika
- sok z cytryny
- łyżka oliwy
- ulubione zioła
Mięso kroimy i oprószamy przyprawami, smażymy bez tłuszczu. Fasolkę szparagową gotujemy na parze. Sok z cytryny mieszamy z oliwą i ziołami. Na patelni prażymy nasiona słonecznika. Do mięsa na patelni dodajemy ugotowany wcześniej brązowy ryż, fasolkę szparagową, uprażone nasiona oraz sok z cytryny i oliwę, wszystko razem mieszamy i dusimy przez 2-3 minuty.
Cielęcina w sosie szpinakowym

- 120 g udźca cielęcego
- 50 g suchego makaronu razowego
- 2 pęczki świeżego szpinaku
- 2/3 opakowania naturalnego jogurtu bez cukru
- łyżeczka oliwy
- przyprawy
- ząbek czosnku
Cielęcinę kroimy i smażymy bez tłuszczu. Dodajemy szpinak, oliwę oraz ząbek czosnku, dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy jogurt oraz przyprawy. Ugotowany makaron, polewamy sosem.
Makaron z brokułami i szynką

- 75 g szynki wołowej
- 50 g suchego makaronu
- 3 małe różyczki brokułu
- 1/3 opakowania jogurtu naturalnego bez cukru
- łyżeczka suszonych rodzynek
- łyżka oliwy
- przyprawy ziołowe
Makaron gotujemy, szynkę kroimy w paski i smażymy na oliwie. Brokuły gotujemy na parze. Makaron mieszamy z szynką, dodajemy rodzynki, brokuły. Składniki polewamy jogurtem z ziołami.
Dorsz w warzywach

- 120 g filetu z dorsza
- 50 g suchego brązowego ryżu
- 3 pieczarki
- mała czerwona papryka
- cebula
- 1/2 szklanki kiełków fasoli mung
- 1/2 puszki pomidorów
- łyżka oliwy
- przyprawy
Rybę oprószamy przyprawami, skrapiamy oliwą, obkładamy pieczarkami, cebulą, papryką, pomidorami oraz kiełkami i zapiekamy 15 minut. Podajemy z ryżem.
Kuskus z bakłażanem

- 120 g filetu z piersi kurczaka
- 50 g suchej kaszki kuskus
- mały bakłażan
- czerwona papryka
- 1/2 cebuli
- bulion warzywny
- natka
- łyżeczka oliwy
Mięso kroimy i smażymy bez tłuszczu. Bakłażan, paprykę i cebulę kroimy i dusimy z oliwą, w bulionie. Do miękkiego kuskusu dodajemy posiekaną natkę, warzywa i mięso. Mieszamy i dusimy 2-3 minuty.
Zupa pomidorowa z makronem

- 120 g filetu z indyka
- 50 g suchego makaronu razowego
- 1/2 puszki pomidorów
- 1,5 szklanki pokrojonej włoszczyzny
- 1,5 łyżeczki oliwy
- przyprawy
Do bulionu wrzucamy mięso, pomidory, oliwę i włoszczyznę, przyprawiamy i gotujemy do miękkości. Zupą zalewamy wcześniej ugotowany makaron.
Roladki z cukinii z fetą

- 2 plasterki sera typu feta 30%
- mała cukinia
- duży pomidor
- łyżeczka oliwy
- przyprawy
Cukinię kroimy wzdłuż, smarujemy fetą. Na środku roladki kładziemy plaster pomidora i przyprawy. Zawijamy i przekłuwamy wykałaczką. Blachę skrapiamy oliwą. Gotowe roladki zapiekamy ok. 20 minut.