Przepisy na potrawy – płaski brzuch


Kurczak z fasolką i ryżem
  • 50 g filetu z piersi kurczaka
  • 35 g suchego ryżu brązowego
  • 2 garści fasolki szparagowej
  • łyżeczka nasion słonecznika
  • sok z cytryny
  • łyżka oliwy
  • ulubione zioła

Mięso kroimy i oprószamy przyprawami, smażymy bez tłuszczu. Fasolkę szparagową gotujemy na parze. Sok z cytryny mieszamy z oliwą i ziołami. Na patelni prażymy nasiona słonecznika. Do mięsa na patelni dodajemy ugotowany wcześniej brązowy ryż, fasolkę szparagową, uprażone nasiona oraz sok z cytryny i oliwę, wszystko razem mieszamy i dusimy przez 2-3 minuty.

Cielęcina w sosie szpinakowym
  • 120 g udźca cielęcego
  • 50 g suchego makaronu razowego
  • 2 pęczki świeżego szpinaku
  • 2/3 opakowania naturalnego jogurtu bez cukru
  • łyżeczka oliwy
  • przyprawy
  • ząbek czosnku

Cielęcinę kroimy i smażymy bez tłuszczu. Dodajemy szpinak, oliwę oraz ząbek czosnku, dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy jogurt oraz przyprawy. Ugotowany makaron, polewamy sosem.

Makaron z brokułami i szynką
  • 75 g szynki wołowej
  • 50 g suchego makaronu
  • 3 małe różyczki brokułu
  • 1/3 opakowania jogurtu naturalnego bez cukru
  • łyżeczka suszonych rodzynek
  • łyżka oliwy
  • przyprawy ziołowe

Makaron gotujemy, szynkę kroimy w paski i smażymy na oliwie. Brokuły gotujemy na parze. Makaron mieszamy z szynką, dodajemy rodzynki, brokuły. Składniki polewamy jogurtem z ziołami.

Dorsz w warzywach
  • 120 g filetu z dorsza
  • 50 g suchego brązowego ryżu
  • 3 pieczarki
  • mała czerwona papryka
  • cebula
  • 1/2 szklanki kiełków fasoli mung
  • 1/2 puszki pomidorów
  • łyżka oliwy
  • przyprawy

Rybę oprószamy przyprawami, skrapiamy oliwą, obkładamy pieczarkami, cebulą, papryką, pomidorami oraz kiełkami i zapiekamy 15 minut. Podajemy z ryżem.

Kuskus z bakłażanem
  • 120 g filetu z piersi kurczaka
  • 50 g suchej kaszki kuskus
  • mały bakłażan
  • czerwona papryka
  • 1/2 cebuli
  • bulion warzywny
  • natka
  • łyżeczka oliwy

Mięso kroimy i smażymy bez tłuszczu. Bakłażan, paprykę i cebulę kroimy i dusimy z oliwą, w bulionie. Do miękkiego kuskusu dodajemy posiekaną natkę, warzywa i mięso. Mieszamy i dusimy 2-3 minuty.

Zupa pomidorowa z makronem
  • 120 g filetu z indyka
  • 50 g suchego makaronu razowego
  • 1/2 puszki pomidorów
  • 1,5 szklanki pokrojonej włoszczyzny
  • 1,5 łyżeczki oliwy
  • przyprawy

Do bulionu wrzucamy mięso, pomidory, oliwę i włoszczyznę, przyprawiamy i gotujemy do miękkości. Zupą zalewamy wcześniej ugotowany makaron.

Roladki z cukinii z fetą
  • 2 plasterki sera typu feta 30%
  • mała cukinia
  • duży pomidor
  • łyżeczka oliwy
  • przyprawy

Cukinię kroimy wzdłuż, smarujemy fetą. Na środku roladki kładziemy plaster pomidora i przyprawy. Zawijamy i przekłuwamy wykałaczką. Blachę skrapiamy oliwą. Gotowe roladki zapiekamy ok. 20 minut.

Smacznego!

Oceń:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(0 głosów, średnia: 0,00 z 5)
Ładowanie ... Ładowanie ...

Poleć:

fodboldtrøjer børn futbalove dresy na predaj billige sykkelklær på nett
maillot de foot pas cher Lacné Futbalove Dresy strój piłkarski Billiga Fotbollströjor landsholdstrøje billige fotballdrakter fussball trikots kaufen Imitazioni Orologi Chopard Imitazioni Orologi Rolex Imitazioni Orologi Cartier Imitazioni Orologi Hublot Imitazioni Orologi Panerai