Uważasz, że za dużo ważysz, ale najbardziej cię irytuje okrągły, zbyt wystający brzuch. Oto dieta wymarzona dla ciebie: schudniesz, a brzuch stanie się płaski. Będziesz ładniej wyglądać i od razu poczujesz się lepiej.
- Czas trwania: 14 dni
- Dzienna dawka kalorii: 1300
- Odchudza: ok. 1 kg w ciągu tygodnia
- Można ją powtarzać: bez ograniczeń, ale też warto skonsultować jej dłuższe stosowanie z dietetykiem
- Polecana: dla osób zdrowych, które chcą schudnąć i wysmuklić ciało, szczególnie w okolicy talii i bioder
- Niewskazana dla: kobiet w ciąży oraz karmiących matek, dla dzieci, osób bardzo aktywnych fizycznie oraz tych, które cierpią na zaburzenia funkcjonowania pracy jelit (np. zespół nadwrażliwego jelita)
- Szczególnie bogata w: błonnik, witaminy C i E (silne przeciwutleniacze), bakterie probiotyczne zawarte w jogurtach oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.
Dzień 1
- Śniadanie – (ok. 350 kcal) Serek ziarnisty z selerem naciowym (opakowanie serka ziarnistego, 2 łodygi selera, 2 grubsze kromki chleba razowego),
- II Śniadanie – (ok. 120 kcal) mały banan,
- Obiad – (ok. 450 kcal) Makaron z brokułami i szynką,
- Podwieczorek – (ok. 140 kcal) Sałatka warzywna (duży pomidor, mała czerwona papryka, łyżeczka oliwy z oliwek, sok z cytryny, kilka listków sałaty, zioła),
- Kolacja – (ok. 250 kcal) Omlet z zielonym groszkiem ( jajko, 1/5 szklanki mleka 1,5%, łyżeczka mąki, 4 łyżki mrożonego zielonego groszku, tost z ziarnami)
Dzień 2
- Śniadanie – (ok. 310 kcal) Grahamka z serkiem i warzywami ( duża podłużna grahamka, 2/3 opakowania odtłuszczonego serka naturalnego do smarowania, średni ogórek, 3 duże rzodkiewki, ulubione przyprawy),
- II Śniadanie – (ok. 140 kcal) Pomarańczowy jogurt (małe opakowanie jogurtu naturalnego bez cukru, mała pomarańcza bez skórki),
- Obiad – (ok. 460 kcal) Indyk w sosie pomidorowym,
- Podwieczorek – (ok. 110 kcal) Duże jabłko, 3 migdały,
- Kolacja – (ok. 270 kcal) Kanapka z szynką z indyka (3 kromki chleba chrupkiego z mesli, 2 plasterki szynki z indyka, mała czerwona papryka, zielenina)
Dzień 3
- Śniadanie – (ok. 310 kcal)Twarożek z warzywami (2 średnie kromki chleba pełnoziarnistego, plaster chudego sera białego, 2/3 opakowania jogurtu naturalnego, duży pomidor, średni ogórek, ulubione przyprawy),
- II Śniadanie – (ok. 140 kcal) Pumpernikiel z szynką i ogórkiem (kromka pumpernikla, 2 plasterki szynki z indyka, mały ogórek),
- Obiad – (ok. 440 kcal) Kurczak z fasolką i ryżem,
- Podwieczorek – (ok. 140 kcal) 1,5 plastra świeżego ananasa,
- Kolacja – (ok. 270 kcal) Sałatka z fetą (cienki plasterek sera typu feta 30%, duży pomidor, 3 oliwki marynowane, 1,5 łyżeczki oliwy, 1/2 szklanki kiełków fasoli mung, mała czerwona papryka, 2 łyżki otrąb pszennych, kromka pieczywa chrupkiego)
Dzień 4
- Śniadanie – (ok. 360 kcal) Egzotyczne mleko (pełna szklanka mleka 2%, 4 łyżki tradycyjnych muesli, mała mandarynka, 10 orzechów laskowych),
- II Śniadanie – (ok. 140 kcal) Pasztet sojowy z papryką (kromka pieczywa pełnoziarnistego, pól małego opakowania pasztetu sojowego, pół małej czerwonej papryki),
- Obiad – (ok. 450 kcal) Cielęcina w sosie szpinakowym,
- Podwieczorek – (ok. 130 kcal) Średni grejpfrut,
- Kolacja – (ok. 250 kcal) Kalafior z warzywami (3 różyczki kalafiora, 3 łyżki kukurydzy konserwowej, duży pomidor, mały jogurt naturalny bez cukru, pół szklanki kiełków soczewicy, przyprawy)
Dzień 5
- Śniadanie – (ok. 310 kcal) Kanapka z wędzonym łososiem (2 średnie kromki chleba żytniego pełnoziarnistego, 1/3 opakowania odtłuszczonego serka do smarowania, plasterek wędzonego łososia, duży pomidor, 10 średnich rzodkiewek),
- II Śniadanie – (ok. 140 kcal) Koktajl malinowo-migdałowy (mały jogurt naturalny bez cukru, szklanka świeżych malin, 5 migdałów),
- Obiad – (ok. 450 kcal) Dorsz w warzywach,
- Podwieczorek – (ok. 130 kcal) Owocowe szaleństwo (szklanka borówek amerykańskich, pół szklanki miąższu arbuza, średnia morela),
- Kolacja – (ok. 230 kcal) Sałatka z tuńczyka (1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym, jajko, pomidor, 3 liście kapusty pekińskiej, ogórek, cebula, 1/2 szklanki kiełków fasoli mung, 1/2 łyżeczki oliwy, przyprawy)
Dzień 6
- Śniadanie – (ok. 320 kcal) Tosty z paluszkami karbowymi (3 tosty pełnoziarniste, 4 paluszki krabowe, 1/3 opakowania odtłuszczonego serka naturalnego do smarowania, duży pomidor, przyprawy),
- II Śniadanie – (ok. 130 kcal) Morelowy jogurt (mały jogurt naturalny, 2 morele),
- Obiad – (ok. 480 kcal) Kuskus z bakłażanem,
- Podwieczorek – (ok. 140 kcal) Duża gruszka,
- Kolacja – (ok. 240 kcal) Sałatka z kawałkiem wędzonej ryby (50 g wędzonej makreli, duży pomidor, 2 łyżki zarodków pszennych, 1/2 szklanki kiełków soczewicy, przyprawy)
Dzień 7
- Śniadanie – (ok. 370 kcal) Serek ziarnisty z warzywami (2 średnie kromki chleba pełnoziarnistego, opakowanie serka ziarnistego, pomidor, ogórek, 1/4 szklanki kiełków soczewicy, rzeżucha),
- II Śniadanie – (ok. 140 kcal) Kefir z dodatkami (małe opakowanie kefiru, łyżeczka rodzynek, 2 łyżki otrąb pszennych),
- Obiad – (ok. 460 kcal) Zupa pomidorowa z makronem,
- Podwieczorek – (ok. 110 kcal) Kisiel z malinami (szklanka malin, 1/3 szklanki kisielu owocowego),
- Kolacja – (ok. 300 kcal) Roladki z cukinii z fetą
Dietę należy stosować przez okres 14 dni w celu uzyskania jak najlepszych efektów. W celu przedłużania diety najlepiej skonsultować się z dietetykiem.
Oceń:
Poleć:
Dyskusja: