Latem każda z kobiet chce prezentować swe szczupłe ciałko. Cieszyć się płaskim brzuszkiem i bez kompleksów wyjść na plażę. Jednak jak to zrobić aby po zimie pozbyć się zbędnego tłuszczyku i fałdek na brzuchu? Stosując się do diety poniżej na pewno osiągniesz upragnione efekty, dania które prezentujemy przyrządzisz w niespełna 15 minut. Dieta oparta jest na 1000 kalorii dziennie.
W porze wiosennej bez problemu dostaniesz świeże warzywa więc to najlepszy okres na diety. Do diety na płaski brzuch potrzebna jest przede wszystkim soja i cytrusy. Napój sojowy pomieszany z owocami i sokiem z cytrusów wypijany codziennie z rana działa na spalanie tłuszczu i poprawę przemiany materii oraz dodaje sił i energii.
Nieodłącznym elementem diety są również codzienne ćwiczenia. Dieta płaskiego brzucha jest bardzo zbliżona do diety śródziemnomorskiej. Bazuje przede wszystkim na surowych oraz gotowanych warzywach, owocach, chudym mięsie, rybach, pieczywie razowym, oliwie z oliwek.
W jadłospisie powinny znaleźć się również produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i białko (zawarte w roślinach strączkowych). Należy jednak zapomnieć o tłustym mięsie, wędlinach, słodyczach, tłustym nabiale, szybkich daniach gotowych i o alkoholu ewentualnie jest dozwolone wino w niewielkich ilościach.
Do przyprawiania potraw najczęściej należy używać kminku i majeranku ponieważ doskonale wspomagają trawienie i przeciwdziałają wzdęciom.
Należy spożywać przede wszystkim gotowane warzywa, które dostarczają niewielu kalorii, są natomiast lekkostrawne i nie zalegają w żołądku. Jedz też owoce (zawierają pektyny poprawiające wydalanie), ale najlepiej te mniej słodkie, np. grejpfruty, kiwi, truskawki, czy jabłka zamiast bananów.
W lodówce nie może też zabraknąć chudego nabiału, obfitującego w wapń, który wspomaga spalanie tłuszczu. Dlatego regularnie należy sięgać po jogurty naturalne (zmieszane np. z muesli), kefiry i twarożki. Nabiał zawiera dużo białka, poza tym syci i przyspiesza przemianę materii.
W diecie płaskiego brzucha istotną rolę odgrywa błonnik. Pęcznieje w żołądku, dając szybko uczucie sytości, a także zapobiega zaparciom. Jego bogatym źródłem jest siemię lniane (możesz dodawać do każdej potrawy) oraz pełnoziarniste pieczywo i kasze, którymi możesz zastąpić ziemniaki.
Warto spożywać potrawy, które nie powodują wzdęć. Choć rośliny strączkowe (groch, fasola) mają właściwości wzdymające, dwugodzinne wymoczenie ich w wodzie i późniejsze ugotowanie, pozbawi je tej cechy.
Ważne zasady w czasie diety na płaski brzuch
- Jemy mało a często przeważnie do 5 posiłków w dzień. W nocy wykluczone podjadanie.
- Zakaz jedzenia fast foodów
- Nie podjadamy słodyczy między głównymi posiłkami. Organizm „uzależnia” się od cukru, stąd nie tylko mamy wahania nastrojów, ale i słynne „boczki”, „oponki” oraz „fałdki”.
- Jeśli już musimy coś przegryźć, jedzmy suszone owoce (morele, śliwki) i orzechy. Są kaloryczne, ale też dostarczają mnóstwa składników odżywczych i sycą na długo.
- Pod żadnym warunkiem nie należy zapomnieć o śniadaniu, należy je jeść zawsze z rana w przeciwnym razie dopadnie nas wilczy apetyt wieczorem.
That’s a smart answer to a tricky quoeitsn