Surówka z buraczków


Składniki:
  • 20 dkg buraków (przechowywanych nie dłużej niż do marca),
  • 10 dkg jabłek,
  • 1 łyżka utartego chrzanu,
  • 1/4 szkl. jogurtu,
  • sok cytrynowy,
  • zaprawa cytrynowa lub ocet owocowy,
  • sól
Opis wykonania:

Buraki umyć starannie szczotką, obrać, opłukać, utrzeć na tarce z małymi otworami, wymieszać z chrzanem i jogurtem. Jabłko umyć, obrać, utrzeć na tarce z dużymi otworami, skrapiając sokiem cytrynowym lub octem owocowym. Wymieszać z burakami, przyprawić do smaku kwasem i solą. Podawać do potraw z wołowiny.

Oceń:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(0 głosów, średnia: 0,00 z 5)
Ładowanie ... Ładowanie ...

Poleć: