Składniki:
- 3 – 4 kalarepki,
- 1 świeży ogórek,
- 2 łyżki posiekanej naci pietruszki z koperkiem,
- kilka rzodkiewek,
- sok z cytryny lub koncentrat róży,
- 2 łyżki oleju sojowego,
- 0.5 szkl. śmietany,
- sól,
- cukier,
- pieprz
Opis wykonania:
Warzywa dokładnie umyć, osączyć. Kalarepkę i ogórek cienko obrać. Delikatne, środkowe listki kalarepki można pozostawić i drobno posiekać. Kalarepkę utrzec na tarce o dużych otworach, skropić sokiem z cytryny i olejem, wymieszać, dodać pokrajane w drobne słupki rzodkiewki i posiekaną zieleninę. Wymieszać ze śmietaną. Przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Przygotowaną surówkę wyłożyć na półmisek, obłożyć dookoła pokrajanymi w drobną kostkę ogórkiem. Posypać posiekanym koperkiem, szczypiorkiem lub nacią pietruszki. Podawać zaraz po przyrządzeniu.
Oceń:
Poleć:
Czytaj także
Dyskusja: