Surówka z kalarepki oraz ogórka i rzodkiewki


Składniki:
  • 3 – 4 kalarepki,
  • 1 świeży ogórek,
  • 2 łyżki posiekanej naci pietruszki z koperkiem,
  • kilka rzodkiewek,
  • sok z cytryny lub koncentrat róży,
  • 2 łyżki oleju sojowego,
  • 0.5 szkl. śmietany,
  • sól,
  • cukier,
  • pieprz
Opis wykonania:

Warzywa dokładnie umyć, osączyć. Kalarepkę i ogórek cienko obrać. Delikatne, środkowe listki kalarepki można pozostawić i drobno posiekać. Kalarepkę utrzec na tarce o dużych otworach, skropić sokiem z cytryny i olejem, wymieszać, dodać pokrajane w drobne słupki rzodkiewki i posiekaną zieleninę. Wymieszać ze śmietaną. Przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Przygotowaną surówkę wyłożyć na półmisek, obłożyć dookoła pokrajanymi w drobną kostkę ogórkiem. Posypać posiekanym koperkiem, szczypiorkiem lub nacią pietruszki. Podawać zaraz po przyrządzeniu.

Oceń:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(0 głosów, średnia: 0,00 z 5)
Ładowanie ... Ładowanie ...

Poleć: