Wielkanocne dania w fazie III


Jeśli nie wyobrażasz sobie Wielkanocy bez białego barszczu możesz go przygotować zgodnie z zasadami Dukana. Przepis znajdziesz w artykule: Wielkanocne potrawy w fazie I.

Kanapki z pastą jajeczną, wędzonym łososiem i sałatką z korniszonów
Kanapki z pastą jajeczną, wędzonym łososiem i sałatką z korniszonów
  • 3 jajka
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, bazylia
  • 2 kromki pełnoziarnistego chleba (pamiętając, że w tej fazie można jeść tylko 2 kromki takiego pieczywa dziennie)
  • 2 kawałki wędzonego łososia
  • 2 korniszony

Jajka gotujemy na twardo. Po wystudzeniu obieramy kroimy na połowę. Żółtka wkładamy do osobnej miseczki i dodajemy jogurt, przyprawiamy solą, pieprzem i posiekanymi listkami bazylii i ugniatamy na jednolitą masę. Tak przygotowaną pastą smarujemy chlebek. Na kanapkę kładziemy niewielkie kawałki wędzonego łososia.

Zostały nam jeszcze ugotowane białka, które kroimy w kostkę. Tak samo postępujemy z korniszonami. Dodajemy jogurt naturalny, sól, pieprz i wymieszać.

Kurczak w sosie kokosowym z brokułami
Kurczak w sosie kokosowym z brokułami
  • 1 pierś z kurczaka
  • mleko kokosowe
  • 6 brokuł
  • tofu (twarożek sojowy)
  • sól, pieprz, curry, sezam

Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z mleczkiem kokosowym i szczyptą curry. Na drugiej patelni podsmażamy na mleczku kokosowym brokuły i tofu, doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec posypujemy sezamem.

Panna cotta z truskawkami
Panna cotta z truskawkami
  • 0,5 l chudego mleka z ekstraktem waniliowym (bez dodatku cukru)
  • 4 żółtka
  • 6 łyżeczek słodzika w proszku
  • 1 żelatynę
  • ¾ szklanki chudej śmietany

Mleko zagotować. Jajka ubijamy ze słodzikiem i dolewamy powoli do gotowanego mleka (nie zdejmując rondelka z palnika). Po uzyskaniu jednolitej masy zdejmujemy garnek z ognia dodajemy żelatynę i pozostawiamy do schłodzenia. Śmietanę łączymy ze słodzikiem i miksujemy. Łączymy ze sobą obie masy. Powstały jednolity krem wlewamy do miseczek i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu z miseczek można każdą porcję polać balsamem ze zmiksowanych truskawek. A talerzyk ozdobić listkiem mięty.

Oceń:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(0 głosów, średnia: 0,00 z 5)
Ładowanie ... Ładowanie ...

Poleć:

Tシャツ コピー