Jeśli nie wyobrażasz sobie Wielkanocy bez białego barszczu możesz go przygotować zgodnie z zasadami Dukana. Przepis znajdziesz w artykule: Wielkanocne potrawy w fazie I.
Kanapki z pastą jajeczną, wędzonym łososiem i sałatką z korniszonów

- 3 jajka
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól, pieprz, bazylia
- 2 kromki pełnoziarnistego chleba (pamiętając, że w tej fazie można jeść tylko 2 kromki takiego pieczywa dziennie)
- 2 kawałki wędzonego łososia
- 2 korniszony
Jajka gotujemy na twardo. Po wystudzeniu obieramy kroimy na połowę. Żółtka wkładamy do osobnej miseczki i dodajemy jogurt, przyprawiamy solą, pieprzem i posiekanymi listkami bazylii i ugniatamy na jednolitą masę. Tak przygotowaną pastą smarujemy chlebek. Na kanapkę kładziemy niewielkie kawałki wędzonego łososia.
Zostały nam jeszcze ugotowane białka, które kroimy w kostkę. Tak samo postępujemy z korniszonami. Dodajemy jogurt naturalny, sól, pieprz i wymieszać.
Kurczak w sosie kokosowym z brokułami

- 1 pierś z kurczaka
- mleko kokosowe
- 6 brokuł
- tofu (twarożek sojowy)
- sól, pieprz, curry, sezam
Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z mleczkiem kokosowym i szczyptą curry. Na drugiej patelni podsmażamy na mleczku kokosowym brokuły i tofu, doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec posypujemy sezamem.
Panna cotta z truskawkami

- 0,5 l chudego mleka z ekstraktem waniliowym (bez dodatku cukru)
- 4 żółtka
- 6 łyżeczek słodzika w proszku
- 1 żelatynę
- ¾ szklanki chudej śmietany
Mleko zagotować. Jajka ubijamy ze słodzikiem i dolewamy powoli do gotowanego mleka (nie zdejmując rondelka z palnika). Po uzyskaniu jednolitej masy zdejmujemy garnek z ognia dodajemy żelatynę i pozostawiamy do schłodzenia. Śmietanę łączymy ze słodzikiem i miksujemy. Łączymy ze sobą obie masy. Powstały jednolity krem wlewamy do miseczek i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu z miseczek można każdą porcję polać balsamem ze zmiksowanych truskawek. A talerzyk ozdobić listkiem mięty.