Wielkanocne potrawy w fazie II


Wielkanocne przekąski jak i dania główne można przygotować dla całej rodzinki. Z pewnością będzie innym członkom rodziny smakowało.

Jajka w skorupkach
Jajka w skorupkach
  • 4 jajka
  • 2 pieczarki duże
  • pęczek szczypiorku, koperku i natki pietruszki

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, przeciąć tak, aby nie uszkodzić skorupki.

Wyjąć jajko ( skorupki zostawić). Wyjęte jajko drobno posiekać, dodać szczypiorek, natkę pietruszki, koperek, pieprz i sól. Pieczarki pokroić w drobniutką kostkę i smażyć na patelni. Połączyć pieczarki z uprzednio przygotowanymi jajami z zieleniną. Uzyskaną masę włożyć do skorupek tak aby trochę masy wystawało.

Smażyć farszem do dołu na rozgrzanej patelni aż się zarumienią.

Jajka faszerowane
Jajka faszerowane
  • 4 jajka
  • plaster grubo skrojonej chudej szynki
  • natka pietruszki
  • rzodkiewka
  • jogurt naturalny

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i przeciąć na połowę wyjąć żółtka. Żółtka posiekać, dodać drobniutko pokrojone pozostałe składniki i wymieszać z jogurtem. Powstałą papką nadziewać jajka. Gotowe!

Zapiekane faszerowane pieczarki
Zapiekane faszerowane pieczarki
  • 8 dużych pieczarek
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 jajka
  • plaster grubo skrojonej chudej szynki
  • jogurt naturalny

Pieczarki obrać oddzielić ogonki. Jaja ugotować na twardo, ostudzić obrać i posiekać. Ogonki z pieczarek, posiekane jajka, pokrojone drobniutko ogórki i szynkę połączyć i zalać jogurtem, wymieszać. Przygotowany farsz wkładać do pieczarek a pieczarki na blachę i do piekarnika na 25 min.

Gołąbki
Gołąbki
  • 8 liści kapusty
  • 0,5 kg chudego mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • pęczek natki pietruszki
  • sok pomidorowy

Sparzyć liście kapusty. Mięso połączyć z jajkami i drobno posiekaną natką pietruszki doprawić pieprzem i solą, wymieszać. Farsz nakładać w liść sałaty i zawijać i wkładamy do garnka z sokiem pomidorowym. Gotować na wolnym ogniu 1 godz.

Można również przygotować tradycyjną sałatkę jarzynową tylko bez ziemniaków i zielonego groszku doprawioną musztardą i jogurtem naturalnym.

Babka Wielkanocna Dukana
Babka Wielkanocna Dukana
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżki skrobii kukurydzianej
  • 2 łyżki zmielonych otrąb pszennych
  • mały jogurt naturalny (około 150 gram)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4,5 łyżki słodzika
  • szczypta soli

Z wszystkich jajek oddzielić żółtka i białka. Z białek ubić sztywną pianę ze szczypta soli. Cały czas ubijając mikserem, dodawać w kolejności: słodzik, żółtka, skrobię kukurydzianą, otręby, proszek do pieczenia oraz jogurt naturalny. Przygotować formę do babki, delikatnie wysmarować ją ręcznikiem nasączonym oliwą, ułatwi to wyjęcie ciasta po upieczeniu. Do foremki wlać ciasto. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Piec około pół godziny. Smacznego!

Przystawki wielkanocne

Buraczki z chrzanem
Buraczki z chrzanem
  • 2 średni buraki
  • kminek, sól, słodzik, chrzan

Ugotowane buraki zetrzeć na tarce dodać zmielony kminek, sól słodzik do smaku i kilka łyżeczek startego chrzanu. Wymieszać wszystko dokładnie i gotowe. Można przysmażać na patelni.

Chrzan z jajkiem
Chrzan z jajkiem
  • 10 jaj
  • sól, słodzik, pieprz
  • chrzan
  • jogurt 0% tłuszczu

Jaja ugotować na twardo, obrać i wykorzystamy tylko żółtka (białka można wykorzystać później patrz przepis Sos tatarski) rozgnieść widelcem na jednolitą masę dodać sól, słodzik i trochę pieprzu do smaku, dodać chrzan oraz wlać 4 łyżki jogurtu wymieszać wszystko dokładnie i gotowe.

Sos tatarski
Sos tatarski
  • 10 białek (z przepisu wyżej Chrzan z jajkiem)
  • 1 pęczek cebulki zielonej
  • grzybki marynowane
  • 2 ogórki korniszony
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 duży jogurt 0%
  • sól,pieprz
  • 1/2 szklanki (odtłuszczonego) bulionu z kostki Winiary
  • 1 łyżeczka żelatyny

Białka siekamy na drobno do tego dodajemy drobno pokrojoną cebulę, grzybki i ogórki dodajemy musztardę, jogurt, sól i pieprz do smaku i wszystko mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w bulionie i wlewamy do masy i to wszystko łączymy.

Chrzan z jogurtem
Chrzan z jogurtem
  • jeden duży jogurt 0%
  • dodać słodzik i chrzan w ilości wg uznania.
Galantyna z kurczaka
Galantyna z kurczaka
  • 1 duży kurczak ok. 2kg (najlepiej jak najbardziej okrągły)
  • sol,pieprz
  • bulion lub ugotowany rosół
  • mleko
  • ciemna bułka dla III fazy lub otręby -3 łyżki dla I i II fazy
  • 1 jajko

Kurczaka umyć i delikatnie obrać ze skory (najlepiej aby skóra odeszła w całości). Mięso z kurczaka oddzielić od kości i zmielić 2 razy razem z bułką lub otrębami namoczonymi w mleku i odciśniętymi.

Do zmielonego mięsa dodać sol,pieprz i jajko, dokładnie wymieszać. Na rozłożonej skórze ułożyć masę i zawinąć dość ciasno, potem całość zawinąć jeszcze mocniej w lniana ściereczkę, zawiązać nicią końce i owinąć nicią całą roladę. Włożyć do garnka z rosołem i gotować na wolnym ogniu przez godzinę (nie doprowadzać do wrzenia).

Po godzinie wyłączyć i zostawić na kolejną godzinę aby pomału stygła w tym rosole. Po godzinie wyjąć galantynę na płaskie naczynie i przycisnąć od góry deską do krojenia. Tak musi stygnąć do momentu, aż będzie można schować ją do lodówki.

Dukanowska ryba po grecku
Dukanowska ryba po grecku
Sos
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 filety z dorsza

Wszystkie składniki zetrzeć na tarce na dużych oczkach, podsmażyć warzywka na kropli oliwy- zalać wodą i dusić, aż warzywa zmiękną. Potem dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą. Dorsza pociąć na kawałki oprószyć solą i pieprzem, opiec w piekarniku. Naprzemiennie przekładać – ryba-sos-ryba-sos.. i do lodówki.

Sałatka wielkanocna
Sałatka wielkanocna
  • 1 duża pieczarka
  • 1 mała marchewka
  • 1 pół selera
  • 1 cebula mała
  • 1 ogórek kiszony
  • protomajonez

Pieczarkę drobno pokroić i podsmażyć na patelni po czym dolać wodę i dusić przez kilka minut. Marchew i seler ugotować na miękko i pokroić w kostkę. Ogórek i cebulę pokroić i wszystkie składniki połączyć i dodać protomajonez. Przyprawić do smaku i wymieszać.

Oceń:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(0 głosów, średnia: 0,00 z 5)
Ładowanie ... Ładowanie ...

Poleć:

Dyskusja: 2 odpowiedzi dla "Wielkanocne potrawy w fazie II"
  1. / Odpowiedz

    Your posting really stngrahteied me out. Thanks!

    • / Odpowiedz

      Jag hadde helt klart valt ljusblÃ¥, riktigt snyggt till ljusa chinos och bruna loafers. Köpte tvÃ¥ par ljusblÃ¥ frÃ¥n boomerang inför denna sÃgnsn¤eo.

Tシャツ コピー