Każda mama karmiąca swoim mlekiem powinna pamiętać o odpowiednim odżywaniu się i o tym aby posiłki były spożywane regularnie do sześciu posiłków na dobę. Produkcja pokarmu jest sporym obciążeniem dla organizmu, więc źle ożywiona mama może odczuwać częstsze zmęczenie. Wiadomo również że racjonalne odżywianie w czasie karmienia wpłynie na pewno na odpowiednie gubienie. kilogramów nabytych podczas ciąży.
Co powinna jeść mama karmiąca
- Owoce – bogate w witaminy i błonnik, w początkowym karmieniu należy korzystać z polskich owoców sezonowych później dobieramy egzotyczne (owoce można spożywać mrożone i suszone).
- Warzywa – bogate w mikroelementy, witaminy i błonnik, warzywa wzdymające ograniczamy w spożyciu lecz ich nie wykluczamy z jadłospisu (wszystko zależy od reakcji dziecka którą obserwujemy do 3 dni po spożyciu produktów wzdymających).
- Mięso – bogate w białko i żelazo, jedzmy również jaja ryby i nabiał.
- Pieczywo, makarony, kasze i ryż – najlepiej razowe, graham, z ziarnami lub musli, każdy rodzaj kasz (im bardziej gruboziarniste tym lepiej), ryż brązowy, a dopiero potem wybieramy produkty z białej mąki.
Czego nie powinna jeść mama karmiąca
- Chipsów, paluszków, fast-foodów, krakersów itp. – nie mają żadnych wartości odżywczych tylko tłuszcze.
- Produktów z puszek – wartości odżywcze w takich produktach są bardzo niskie i zawierają dużo konserwantów.
- Słodyczy i ciast z cukierni – nie posiadają żadnych wartości odżywczych za to doskonale tuczą, lepiej jeść domowe ciasta z owocami.
Oceń:
Poleć:
Dyskusja: